omaSFMOMA

Eilen vierailin ensimmäistä kertaa uudessa työpaikassani SFMOMAssa ja samoin San Franciscossa.

Tutustuin museoon lasten näkökulmasta, aikuisten oikeasti jatkan tutustumista ensi viikolla!

Meneillään oli Family Sunday 4-11 -vuotiaille lapsille perheineen. Museon opastus- ja työpajatoiminnan keskus Koret Visitor Education Center sijaitsi mukavasti viisikerroksisen museon keskellä aitiopaikalla toisessa kerroksessa. Suuntasin siis heti sinne tutustumaan päivän tarjontaan.

Eikä minun tarvinnut pettyä, tietenkään! Täällä on kaikessa aina valinnanvaraa oli kyse ruokakaupasta tai museosta! Sunnuntaina oli tarjolla kolmenlaisia nykytaidetyöpajoja perheille, joissa pääsi itse oman vanhemman kanssa tekemään taidetta. Lisäksi tarjolla oli erilaisia vihkosia ja tehtävälappusia museon kiertämiseen vanhempien kanssa sekä lasten oma opastus, jossa tarkasteltiin kahta teosta museon kokoelmista.

Päivän teemana olivat arkipäivän esineet ja asiat modernissa- ja nykytaiteessa sekä sattuma ja improvisaatio työnimen Let it Drip -alla.

Pidin erityisesti maalaustyöpajasta, jossa maalattiin tennispalloilla, koiran leluilla ja pingispalloilla, jotka kastettiin maaliin ja vieritettiin värikkään huopakangaspohjan päälle. Teos viimeisteltiin tiputtamalla päälle maalia suurilla pipeteillä. Tässä oma tuotokseni:

Varpaat kertovat mittakaavan ja kulunut kynsilakka täydentää ”roisketeemaa”.

Rakentelutyöpajassa oli puolestaan materiaaleina mm. jäätelötikkuja, pillejä, harsoa, muovia, helmiä, narua yms. oman ”ihmeellisistä pisaroista” koostuvan romumobilen rakentamiseen. Ja museon kattopuutarhassa Rooftop garden sai tiputtaa pisaroita valoherkälle paperille ja antaa auringon maalata kuva paperiin. Tämä tehtävä vakuutti täysin myrkyttömällä toteutustavallaan, mihin en ole törmännyt valokuvauksen yhteydessä Suomessa. Tehtävän toteutus tosin jätti sisällön puolesta hiukan toivomisenvaraa – lapset vaikuttivat mielestäni hämmentyneiltä tiputellessaan kehiteainetta paperin päälle, josta tuloksena tosiaan oli läikkiä paperilla eikä muuta.

Lapset liikkuivat vain vanhempiensa seurassa ja kaikki työpajat ja ilmeisesti myös museon pääsymaksu olivat ilmaisia 4-11 -vuotiaille lapsille ja heidän vanhemmilleen.

Lasten museo-oppaat eli Mod-erators hallitsivat kaikki small talkin ihanuudet ja keinot saada lapset tuntemaan olonsa kotoisaksi. Oppailla oli rennot omat vaatteensa virallisen museotyöasun sijaan, mikä oli mukavaa! Kaikilla oli värikkäät teepaidat, osalla jopa amerikan kansallisvaate farkut työasuna. Nimikylttien sijaan oppailla roikkui kaulassa museon MOD-maskottien kuvilla varustetut kortit, josta selvisi, että kyseessä on Mod-erator eli ”museon salaisuuksien haltija”.

Mutta jos (kun) astun vielä näihin amerikkalaisen asiakaspalvelijan saappaisiin, niin saa nähdä kuinka pääsen sisään suomalaisesta näkökulmasta imelään ystävällisyyteen kuten tokaisemaan tuntemattomille: ”So are you enjoying your day at the museum sweet heart?”, ”So what have you seen so far?”, ” Can you show me what you just made, That´s just awesome!”

Mainokset

Tietoja Riikka

taidekasvattaja ja museopedagogi.
Kategoria(t): Family Sunday, Museo-opetus, SFMOMA, Uncategorized Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: omaSFMOMA

  1. Riikka sanoo:

    Tämän artikkelin hienosta valokuvasta kiitos Lassille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s