Vapaa valinta

SFMOMAn oppaat ovat  pääosin vapaaehtoistyöntekijöitä. Tänä syksynä museo alkoi pitkästä aikaa kouluttaa uusia oppaita. Suurin osa heistä on taidetta rakastavia eläkeläisiä, mutta joukossa on myös muutamia nuoria ja työikäisiä. Uudella opaskoulutusluokalla aloitti n. 60 opaskokelasta, jotka olivat läpäisseet haastattelun ja allekirjoittaneet työskentelysitoumuksen. Läheskään kaikkia hakijoita ei valittu oppaaksi.

Oppaana (Docent) saa toimia vasta käytyään läpi vuoden mittaisen koulutuksen, opastustekniikoita 3 tuntia joka tiistai ja 3 oppintunnin taidehistorianluento joka torstai. Termistö on kiinnostavaa, sillä dosentti on Suomessa henkilö, jolla on dosentuuri yliopistossa. Dosenttien innostus ja sitoumus työhönsä on ihailtavaa. Osa on toiminut museo-oppaana jo yli kymmenen vuotta. Aluksi tämä kaikki tuntui käsittämättömältä, mutta nyt jo ihan normaalilta.

Eikä vapaaehtoistyöntekijöitä ole vain museossa, vaan jokapuolella. Ystäväni yläkerrasta käy kerran viikossa opettamassa englantia maahanmuuttajien lapsille, joiden vanhemmat eivät puhu kieltä sekä auttamassa ruoanjakelussa vähäosaisille. Hän sanoi tahtovansa auttaa, koska ei usko useimpien muiden amerikkalaisten tapaan siihen, että kaikilla olisi samanlaiset mahdollisuudet menestyä, jos vain on valmis tekemään töitä sen eteen. Että voi olla köyhä, ilman että se on oma vika.

San Francisco Bay Area saattaa olla paras paikka olla muukalainen Amerikassa, mutta täälläkin muualta tulleet hoitavat työt, joita muut eivät halua. Esimerkkinä paikallinen autopesula, jossa kävimme tänään. Nautin tuttuun tapaan istumisesta auton sisällä pesutapahtuman ajan, joka oli varsin tehokas. Aluksi neljä meksikolaispoikaa saippuoi auton vaahdon peittoon jättikokoisilla pesusienillä ja huuhteli sen. Tämän jälkeen n. kymmenen kiinalaista naista ympäröi auton jokapuolelta ja kuivasi sen isoilla räteillä.  Auto oli puhdas minuuteissa ja koko lysti maksoi vain 6 dollaria.

 

Mainokset

Tietoja Riikka

taidekasvattaja ja museopedagogi.
Kategoria(t): California, San Francisco, Uncategorized Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s